یادداشت و اخبار ویژه روزنامه های داخل (پنج شنبه 26 فروردین1400)
دفتر محمود احمدینژاد با صدور اطلاعیهای، اظهارات فائزه هاشمی رفسنجانی را تکذیب کرد. به گزارش خبرآنلاین، فائزه هاشمی شب گذشته در یک گفتوگوی طولانی در شبکه اجتماعی کلاب هاوس گفته بود: «احمدینژاد به من پیشنهاد معاون اولی برای انتخابات ۱۴۰۰ داد. من قبول نکردم، چون سال ۸۸ را نمیتوانم فراموش کنم. درخواست ائتلاف داد، اما قبول نکردم.»
یادداشت روزنامهها 26 فروردین ماه
روزنامه کیهان
راهی جز خنثیکردن تحریمها وجود ندارد/سید محمدسعید مدنی
۱- «مسئله کنونی کشور ما این نیست که ما طرح نداریم، حرف درست نداریم، مسئله ما این است که حرف درست و طرح درست را آن چنانکه شایسته است دنبال نمیکنیم، این اساس مسئله است. در محیطهای نخبگانی هم این معنا تکرار میشود که مشکل جمهوری اسلامی، مشکل نداشتن حرف درست نیست، حرف درست زیاد زده میشود، مشکل این است که ما این حرفهای درست را بایستی در عمل آن چنان دنبال کنیم که به نتایج آن دسترسی پیدا کنیم، نتایج آن را بالعیان و بالمشاهده ببینیم.» (رهبر انقلاب، دیدار مسئولان نظام، ۴/۲/۹۴)۲- تاریخ گواهی میدهد که هرگاه ملت ایران از آزادی ولو نسبی برخوردار بوده و موانع کار و ابتکار از پیش پای او کنار رفته و... این ملت در تاریخ درخشیده و راه بزرگی و افتخار در پیش گرفته و بالاتر از آن به تمدن بشری خدمت کرده است. به گواه اکثر قریب به اتفاق مورخان و ایرانشناسان بهترین دوره تاریخی کشور ایران از این نظر پس از ورود اسلام به ایران رقم میخورد. زمانی که با رواج فرهنگ توحید و عدالت، نظام به شدت طبقاتی و اشرافی فرو میپاشد و به برکت شرایط به وجود آمده و فراهم آمدن «حداقل» ها، (به ویژه از اواسط قرن چهارم تا آغاز قرن ششم هجری) مردان بزرگ و مشهور در عرصهها و حوزههای مختلف (مدیریت و حکومت، وزارت و درایت، صناعت و تجارت، زبان و ادبیات، طب و کیمیا، تاریخ و جامعهشناسی، حکمت و فلسفه، ریاضی و منطق، کلام و فقاهت، عرفان و تصوف و...) ظهور کردند که اکثر این رجال اولا از میان تودههای مردم بیرون آمدند و ثانیا این مردان بزرگ و نامی که حتی تا امروز هم شهرت جهانی دارند از نقاط مختلف این ملک پرگهر (شمال و جنوب، مشرق و مغرب) شهرها بزرگ و روستاهای پرت برخاستند و...
۳- حدود دویست سال پیش قدرتهای استعماری (عمدتا روس و انگلیس) با استفاده از ضعف ساختاری و عقبماندگی تشکیلاتی و مهمتر از همه غفلت و سستی سلاطین قاجاری نفوذ و سلطه به این سرزمین را آغاز کردند و بر سر غارت منابع سرشار مادی و معدنی، رقابتی سخت را آغاز کردند که به «عصر امتیازات» معروف است. همین قدرتها (خاصه انگلستان) بعد از به انحراف کشاندن نهضت عدالتخواهانه مردم به مشروطهخواهی و روی کار آمدن حکومت دستنشانده پهلوی با شدت بخشیدن به سیاستهای مخرب ورذیلانه خود و به لطائفالحیل- که داستانی مفصل است پر از آب چشم! - به عقب نگه داشتن این سرزمین بزرگ و تاریخی (آن هم به اسم پیشرفت و مدرن شدن و رسیدن به تمدن بزرگ!) و بیهویتی و عدم اعتماد به نفس و القای باور «نتوانستن» در میان مردم ایران خاصه نسل جوان دامن زدند که در این میان نقش روشنفکران غربزده (نه غربشناس) که عملا پادوی فکری و فرهنگی و جادهصافکن استعمار در این کشور بودند برجستهتر بود، کسانی که یکسره فکر «از فرق سر تا ناخن پا غربی شدن» را تبلیغ و ترویج میکردند و در نشریات خود که بعضی (مثل کاوه) در کشورهای غربی منتشر میشدند تنها راه نجات ایران از عقبماندگی را پیروی از نسخههای وارداتی و جدا کردن دین از سیاست و کنار گذاشتن هویت ملی و باورهای اعتقادی میدانستند و...!
۴- یکی از اهداف اصلی و کارکردهای مهم انقلاب اسلامی این بوده و هست که ضمن دمیدن روح اعتماد به نفس و القای باور «توانستن» به مردم و جامعه، موانع و مشکلات ساختاری و یا ساختگی که طی دویست سال گذشته بر سر راه رشد و پیشرفت و ارتقای همهجانبه این ملک و ملت قرار داده بود، را برطرف کند و مسیر کار و ابتکار وآبادانی و پیشرفت را برای آن هموار نماید. ساقط کردن رژیم وابسته پهلوی و سد کردن راه نفوذ و چپاول و به یغما بردن ثروتها و امکانات انسانی و مادی این کشور توسط قدرتهای زیادهخواه و استعمارگر و تلاش برای حمایت و پشتیبانی از هرگونه تلاش و اقدامی که عزت و استقلال این کشور را تضمین میکند و ریشهکن کردن و برداشتن موانع فکری و فیزیکی، روانی و اجتماعی، ملی و جهانی بر سر راه پیشرفت روزافزون این کشور غنی و ثروتمند و... از جمله اقداماتی است که انقلاب برای تحقق آرمانها و اهداف خود به کار بسته و البته برای انجام آنها در بسیاری موارد هزینهها و سختیهای بسیار متحمل شده تا آنجا که خون پاک بسیاری از بهترین جوانان این سرزمین ریخته شده است، تلاشها و اقداماتی که اصلا به مذاق دشمنان عزت و احیای این سرزمین به ویژه قدرتهای سلطهگر جهانی و در راس همه آمریکا اصلا خوش نمیآید و بر سر راه آن علاوه بر دشمنیهای صریح به وسیله عناصر نفوذی خود - یا بعضی مسئولان و مدیران غافل- در داخل سنگاندازی و یا انحراف ایجاد میکند.
۵- این معنی و واقعیت را بیش از هر فرد و طبقه و جریانی باید مسئولان و دولتمردان ما باور داشته باشندکه تا آمریکا، همین آمریکاست و تا انقلاب اسلامی سیرت و ماهیت خود را حفظ کرده و سازشناپذیر بر تحقق آرمانهای متعالی خود اصرار میورزد و حاضر نیست آنطور که قدرتهای چپاولگر و استعماری میخواهند «نرمال» شود، دشمنی بیامان آنها علیه انقلاب اسلامی و ملتی که مردانه پای آن ایستادهاند ادامه خواهد داشت. همین چند روز پیش بود که «ندا پرایس» سخنگوی وزارت خارجه دولت بایدن صریحا و بیتعارف اعلام کرد «ما به مقابله با ایران از راههای مختلف از جمله تحریم ادامه میدهیم...»، معنی این حرف برای کسانی که خود را به نفهمیدن نزدهاند خیلی روشن است. این حرف یعنی اینکه سیاستهای کینهتوزانهای که ۴۲ سال است آمریکا علیه ایران انقلابی و مستقل اتخاذ کرده است کماکان ادامه دارد و از این نظر هیچ فرقی میان دولت کارتر و دولت بایدن هم وجود ندارد. در چنین شرایطی که دشمنان انقلاب اسلامی در ضدیت با ملک و ملتی که چنین انقلابی برپا کردهاند، بیش از چهل سال است محکم وآشتیناپذیر بر سر «اصول» خود مانده و کماکان بر طبل جنگ همهجانبه (فرهنگی، سیاسی، نظامی و... اقتصادی) و فشار حداکثری میکوبد و بر تداوم دشمنی اصرار میورزد و از هر ابزاری که بتواند علیه ایران استفاده میکند، در انتظار نرمش و انعطاف او نشستن و یا توقع مذاکره سازنده و محترمانه از دولت مستکبری، چون آمریکا داشتن، رفتاری غیرمنطقی و عملا بر خلاف منافع ملی و بدتر از همه خواه و ناخواه بازی در زمین دشمن علیه مردمی است که اصلیترین هدف حملات و تحریمهای آمریکا قرار دارند. مگر همین چندی پیش یکی از مقامات آمریکایی (جیمز جفری، فرستاده سابق آمریکا در امور سوریه) گستاخانه اعلام نکرد که هدف اصلی تحریمهای آمریکا «له کردن مردم ایران» است؟!
آمریکا بارها و عملاً ثابت کرده است، اگر هم حرف از مذاکره میزند منظورش مذاکره محترمانه نیست بلکه مذاکرهای است که به یکسره به نفع خودش و تماما علیه ایران باشد. مثلا درباره برجام حاضر نیست به «قانون» و «توافقات بینالمللی» احترام بگزارد و شرایط بسیار روشن و صریح ایران را بپذیرد. منطق و عقل سلیم میگوید در چنین اوضاع و احوالی راهی جز بر پای خود ایستادن و خنثی کردن توطئهها و تحریمها وجود ندارد.
۶- «اقتصاد مقاومتی»، تنها راه رسیدن به اقتصادی پویا و خودکفاست و کارآمدترین روش برای خنثی کردن تحریمهای وحشیانه و غیر انسانی دشمن ددمنش است؛ و بالاخره باطلالسحر مدل و روشی است که قدرتهای سلطهگر برای اسارت و استثمار دایمی کشورهای تحت سلطه و وابسته نگاه داشتن آنها به حکومتهای دستنشانده آن کشورها دیکته میکنند، مدلی که در اقتصاد «نگاه به بیرون» و دست «دیگران» دارد و عمدا به ظرفیتها و امکانات داخلی بیاعتنایی میکند. اقتصاد مقاومتی، که رهبری حکیم و فرزانه انقلاب بر عملی شدن آن تاکیدات موکد دارند همان راه و مسیری است که تمام کشورهایی که امروز در دنیا صاحب اقتصاد مستقل و تولید قوی هستند آن را طی کرده و میکنند. شعار سال «تولید، پشتیبانیها و مانعزدایی» مبتنی بر اهداف اصلی انقلاب و یکی از اصلیترین پیش شرطهای تحقق اقتصاد مقاومتی ورسیدن به اقتصادی قوی و خودکفاست. «حرف درست» و «طرح کارآمد»ی است که البته تا «به شایستگی» مدبرانه و متعهدانه «عمل» نشود نتایج مردمشادکن و دشمنشکن آن نمایان و ملموس نمیشود. این شعار که البته علاوه برحوزه اقتصاد دیگر عرصهها را هم شامل میشود حتما عملی و شدنی است. در این باره همه مسئول هستند و به سهم خود وظیفه دارند، اما ناگفته پیداست که نقش «مدیران» از دیگران مهمتر و تعیینکنندهتر است. امید میرود با توجه به شرایط حساس موجود و مشکلات اقتصادی و تنگناهای معیشتی که بیش از همه مردم نجیب و مقاوم ایران را تحت فشار قرار داده دولت فعلی در فرصت باقیمانده درباره تحقق این شعار گامهایی اساسی بردارد و دولت آینده فعالیت اصلی خود را روی این نقطه و عملی شدن این شعار -که به نفع مردم کشور و کاملا بر خلاف خواست دشمنان است- متمرکز نماید. انشاءالله.
روزنامه وطن امروز
حذف واردات غیرضرور، یکی از راهکارهای تحقق جهش تولید/محمدحسن آصفری
اگر تولید رونق یابد مطمئنا میتوانیم قدرت چانهزنی را در مذاکرات بالا ببریم و در حوزه سیاست خارجه شاهد تأثیرگذاری آن باشیم. اگر جهش تولید داشته باشیم، میتوانیم بخش اعظمی از بیکاری و اشتغال جوانان را حل کنیم که در این صورت بخشی از آسیبهای اجتماعی خودبهخود حل خواهند شد، لذا مساله تولید مرتبط با همه مسائل کشور میشود.رهبر حکیم انقلاب اسلامی ایران چندین سال است شعار سال را حول مسائل اقتصادی کشور و توجه به تولید داخلی نامگذاری میکنند و این نشان اهمیت لزوم توجه به تولید توسط سران ۳ قوه و مسؤولان مرتبط است؛ اما متأسفانه شعارهای سال صرفا در حد فعالیتهای تبلیغاتی، چون بنر، پوستر و کارتنوشته باقی میماند و اقدامات عملیاتی آنچنانیای نمیبینیم، همانطور که سال ۹۹ با عنوان جهش و رونق تولید نامگذاری شد، اما دولت کارنامه درخشان و پرباری در این زمینه نداشت.
تولید باید به نقشه راهی برای قوای سهگانه تبدیل شود و اقداماتی در راستای پشتیبانی از تولید انجام دهیم؛ از جمله اینکه مانع واردات بیرویه کالاهای خارجی شویم، اجازه ندهیم کالاهایی که امکان تولید مرغوبتر آن در داخل کشور هست از خارج وارد و کارخانههای تولیدکنندگان تعطیل شود، ضروری است تسهیلات ارزانقیمت و سیاستهای تشویقی برای تولیدکنندگان در نظر گرفته شود، باید دریافت مجوز برای راهاندازی کارگاههای تولیدی و کارخانهها تسهیل شود نه اینکه تولیدکننده بیش از ۶ ماه در ادارات و نهادهای مختلف سرگردان باشد، ارزهایی که برای واردات برخی کالاهای غیرضرور هزینه میشود برای تولید مواد اولیه تخصیص داده شود، سفرای ایران با رایزنی رابطه اقتصادی ایران با کشورهای مختلف را تقویت کنند و جذب سرمایه خارجی داشته باشند.
چطور در تولید موفق باشیم وقتی مواد خام را به کشورهای دیگر میفروشیم و همین مواد با چند برابر قیمت وارد کشور میشوند؟! دولت باید قبل از اینکه میعانات نفتی و گازی و نفت خام را بیجهت به کشورهای خارجی بفروشد، توان و تولید داخلی را اولویت قرار دهد؛ در این صورت کالای مورد نیاز کشور را تولید و حتی به سایر کشورها صادر میکنیم، این اقدام هم ارزش افزوده و هم ارزآوری به همراه خواهد داشت.
موانعی بر سر راه تولیدکننده است که اگر نگوییم این موانع تأثیراتش بیشتر از تحریمهاست، کمتر از تحریمها نیست. شناسایی این موانع و کنار گذاشتن آنها موضوعی است که هم در مصوبات هیات وزیران و هم در حوزه قانونگذاری وجود دارد، این موانع باید شناسایی و برطرف شوند. معتقدم در حوزه شعار سال باید نظارتها را قوی کنیم. نمایندگان مجلس باید هر ۳ ماه یک بار از وزرا بخواهند پاسخگو باشند که سازمانهای مرتبط و بانکها برای تحقق شعار سال چه گامهایی برداشتند.
اگر این نظارتها وجود داشته باشد، مطمئنا هم موانع کنار گذاشته میشود و هم دستگاهها خود را موظف به پشتیبانی از تولید خواهند کرد که در این صورت در پایان سال کارنامه درخشانی را میتوان در راستای شعار سال ارائه داد؛ بنابراین در حال حاضر مهمترین مساله این است که شعار سال تبدیل به نقشه عملیاتی برای همه وزارتخانهها و دولتمردان شود.
روزنامه خراسان
گرد و غبارزدایی از تولید/جواد غیاثی
چند سال قبل سر کلاس اقتصاد مالی، استاد از فرنگ برگشته که نمیتوانست به روانی ما فارسی صحبت کند یک سوال ساده مطرح و گرد و خاکی در کلاس دکترا به پا کرد و البته هیچ کدام از ما هم نتوانستیم خود را از شر فضای غبارآلود پیرامون رها کنیم و به جواب درست برسیم.سوال این بود که مشکل بازار سرمایه کشور چیست و چرا شاهد رونق پایدار و البته بازدهی معقول و ریسک قابل کنترل نیستیم. سال ۹۴ بورس مثل الان فراگیر نبود، اما اکثر ما درگیر آن بودیم. خلاصه پاسخها شروع شد. یکی از تصمیمات ناظر بازار (سازمان بورس) گفت و یکی مداخله دولت و دیگری نامعلوم بودن سرنوشت مذاکرات هستهای و وضعیت نرخ سود بانکی و. خلاصه این قدر از این موارد گفتیم و هیچ کدام مقبول نیفتاد که هم ما خسته شدیم و هم استاد.
استاد بعد از این ماراتن نفسگیر در مسیر خاکی و بیراهه برای یافتن علت العلل مشکل، برگشت و فقط یک کلمه گفت: «تولید». گفت که اگر تولید محور اقتصاد باشد و شرکتها از نظر فرایند تولیدی خود بتوانند بدون دغدغه کار کنند، سایر موارد موضوعیت نخواهد داشت. در واقع بورس آینه اقتصاد است و اقتصاد یعنی تولید.
واقعیت این است که در کشور با وجود محرز بودن بسیاری از مسائل و مشکلات و موانع تولید، همواره سراغ بیراههها میرویم و هرچه میرویم جز گرد و غبار کورکننده ایجاد نمیشود. اگر بورس را به تبلیغات باد کنیم برنامهای برای گسیل نقدینگی به بخش مولد نداشته باشیم، جز رفت و برگشت نقدینگی و گرد و خاک کورکننده و گمراه کننده، هیچ عاید اقتصاد نخواهد شد. اگر مدتها درگیر مذاکره و رفع تحریم باشیم (که به جای خود لازم و ضروری است)، اما یک راهبرد ساده در خصوص رفع موانع داخلی پیش روی تولید نداشته باشیم، راه به جایی نمیبریم و بعد برای توجیه مسیر غلط مجبوریم گرد و خاک به پا کنیم و آدرس غلط بدهیم.
اگر برنامهها بر محور تولید تنظیم نشود، به راحتی به بیراهه میرویم. اگر پای حرف یک شرکت تولیدکننده یا یک استارت آپ یا شرکت دانش بنیان ننشینیم و نفهمیم که چگونه تامین اجتماعی به پر و پای تولید میپیچد و قوانین سوسیالیستی این نهاد تا چه حد با فضای چابک و حرفهای مورد نیاز اکوسیستم نوآوری و تولید دانش محور بیگانه است، نمیتوانیم حرف از حمایت تولید و تولید دانش بنیانها بزنیم. یا این که در حمایت از تولید دانش بنیان حرف بزنیم، اما ندانیم که بوروکراسی موجود در نهادهایی که برای حمایت از نوآوری شکل گرفته اند تا چه میزان میتوانند آسیب زا باشند (اگرچه نهادها و تشکیلات شکل گرفته حول معاونت علمی، چندین مرتبه از بوروکراسی سنتی در وزارت کشاورزی و صنعت چابکتر و سالم ترند). چه آن که وقتی اصل ماجرا به حاشیه برود خود سیاست گذار هم در گرد و غبار حاشیه سازیها گم خواهد شد و حتی در صورت صدق نیت در گرد و غبار مسیر را نخواهد یافت.
اما اگر محور را باز بشناسیم و بدانیم که هر زمانی برای پیشرفت باید کدام معیار و کدام هدف را بنگریم، مشکلات زیادی حل خواهد شد. چندین سال است که به برکت شعار سال، دوباره ذهن هایمان حول تولید میآید و از فضای فکری مردمی که دنبال سود نجومی در بورس یا بیت کوین و ... هستند دوباره متوجه ستون اقتصاد میشود. همچنین دولتمردانی که بیشتر از کارکردن، عادت به گرد و خاک به پاکردن در رقابتهای سیاسی دارند حداقل در حد چند روز اول سال متوجه اصل ماجرا میشوند. کاش قدر استادهایی را که شفاف میاندیشند و درگیر حاشیهها نمیشوند و در مسیرهای سخت، حول راهبرد اصولی و اصلی ثابت قدم هستند و گرد و خاک فرو مینشانند بدانیم.
روزنامه ایران
خطای بزرگ مخالفان مذاکره/عبدالرضا فرجیراد
این روزها، جمهوری اســــــلامی ایــــران از یکسو و اعضای ۱+۴ از سوی دیگر، درگیر مـــذاکراتــی ســـخت، نفســــگیر و حساس هستند. اینطور نیست که این مذاکرات، آن هم بهواسطه اثرات تحریمهای امریکا بر ملت ایران، صرفاً برای جمهوری اسلامی ایران حساس باشد، بلکه رویدادهای اخیر مرتبط با مسأله هسته ای، بویژه تصمیم جمهوری اسلامی ایران درباره ارتقای غنیسازی به میزان ۶۰درصد، بر پیچیدگی مسأله و ضرورت حل آن در سطح جهانی افزوده است. مطابق چنین رویکردی و در چنین زمینهای ملی و بینالمللی، میتوان گفت مذاکرات وین، مسأله بازگشت امریکا به برجام و همچنین رفع تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان موضوع سادهای نیست که داخل کشور به مسألهای برای بحثهای سیاسی یا جناحی تبدیل شود. یا اینکه برخی بخواهند درباره این مسأله حیاتی، بازی سیاسی راه بیندازند. مسأله مذاکرات وین که بیش از هرچیز معطوف به رفع تحریمهای ظالمانه است، مربوط به ملت ایران است. چراکه همگان بر این حقیقت اذعان دارند که باید هرچه زودتر تحریمهای ظالمانه برداشته شود تا در روزگار کرونایی که روزبهروز تعداد کشتهشدگان در حال افزایش است؛ معیشت مردم بهتر شود. در این صورت است که هم بهتر میتوان با ویروس منحوس کرونا مبارزه کرد و هم آسیبهای روانی، اجتماعی و اقتصادی مردم که ناشی از تحریمها و مشکلات اقتصادی است، تاحد زیادی ترمیم شود. در همین چارچوب رئیس جمهوری بخوبی بر این مسأله تأکید کرده است که نباید موضوعی به اهمیت مذاکرات وین را به مسأله داخلی انتخابات گره زد.روحانی خطاب به منتقدان تأکید کرد که «از مذاکره وین نترسید، بعضیها میترسند؛ بعضیها نگران هستند که مذاکره فوری انجام شود و تحریمها زود برداشته شود و در انتخابات مشکل پیدا کنند.»
سخنان رئیس جمهوری گویای تلاش مخالفان برای به بنبست کشاندن مذاکرات اخیر و تلاش برای خنثیسازی این تلاشها است. امروز باید توجه داشت که اگر و هزار اگر، همتراز حزب، گروه و یا دستهای تلاش میکند تا این مذاکرات به شکست بینجامد، یا چنین آرزویی دارد، یا تلاش میکند این مذاکرات به عقب بیفتد که معلوم نیست عقب افتادن آن چه سرنوشتی به همراه خواهد داشت؛ همه این گروهها، افراد یا دستهها باید توجه داشته باشند که این تلاشهای احتمالی، چیزی نیست جز تداوم مشکلات و زمینه چینی برای ادامه دشمنیهایی که بدخواهان ایران بر ملت ما اعمال کردهاند.
منتقدان مذاکرات اخیر باید به این واقعیت مهم توجه کنند که مذاکره یکی از ابزارهای جمهوری اسلامی ایران برای استیفای حقوق ملت بوده است. این مسأله، در عرصههای حیاتی و در دورههای مختلف جمهوری اسلامی به اثبات رسید. هم امام خمینی (ره) و هم مقام معظم رهبری، هرجا که احساس کرده اند مذاکره میتواند گرهای از مسائل کشور باز کند، ابایی از آن نداشته اند و دست دولتمردان را در این زمینه بازگذاشتهاند. عالیترین نمونه، همان چیزی است که روحانی به آن اشاره کرد و آن مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با رژیم صدام برای حل مسائل باقی مانده از جنگ تحمیلی بود.
امروز هم انتظار میرود مذاکره و دیپلماسی، در کنار سایر ابزارها و اقدامات برای تأمین حقوق ملت ایران بهکار گرفته شود. البته، مذاکره امروز یک تفاوت عمده با دورههای گذشته دارد. منتقدان باید این حقیقت را در نظر داشته باشند که این دور از مذاکرات با مذاکراتی که طبق تمایل آنان قرار است ۴ ماه دیگر یا بعد از انتخابات برگزار شود، تفاوت بسیار جدی دارد. زیرا در آن زمان، هم شرایط منطقهای و هم شرایط بینالمللی نامعلوم خواهد بود و در دنیای تغییرات سریع، مشخص نیست که مناسبات منطقهای یا جهانی چگونه خواهد بود. ضمن اینکه نباید فراموش کنیم که لابیهای قدرتمندی در داخل امریکا و منطقه فعال شده اند تا مانع توفیق ایران در این مذاکرات شوند. در چنین هنگامه ای، حتی یک روز هم نباید غفلت کرد و باید هرچه سریعتر و بدون بازیهای سیاسی داخلی، رفع کامل تحریمها که مورد تأکید مقامات ارشد نظام هم هست، انجام شود. چرا که براساس وضعیت داخلی و منطقه ای، اهمیت رفع تحریمها حتی همطراز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری است. در چنین شرایطی دولتمردان باید با هدایت رهبر معظم انقلاب و در چارچوب تعیین شده در شورای عالی امنیت ملی حرکت کرده و خود را درگیر حواشی و نزاعهای روزمره داخلی نکنند. همزمان با این اقدام، ضروری است تا مسئولان کشور در حوزههای مختلف، اهمیت این مذاکرات و ضرورت رفع ظلم تحریمها را برای مردم تبیین کنند.
یکی از مسائل و دغدغههای امروز کشور و مردم، این است که چرا درباره مسأله حیاتی و مرتبط با منابع ملی به نام مذاکرات، یک حرف واحدی وجود ندارد و هرکس در رابطه با نحوه مواجهه با دشمن خارجی، مذاکرات و برداشتن تحریمها سخنی میگوید. انتظار میرود شورای عالی امنیت ملی در این زمینه فعالتر شده و چارچوبهای تدوین شده را برای همه طرفهای داخلی تشریح کند. چراکه هر روز تأخیر در رفع تحریمها، آن هم در شرایط کرونایی خیانت به ملت است. از این رو انتظار میرود کشور با ایجاد همصدایی و وحدت، در این مسیر حرکت کند. منتقدان باید توجه کنند که دولت نامزدی در انتخابات پیش رو ندارد، بنابراین مسأله دولت، مسأله انتخابات یا رأیآوری نیست. بنابراین، هر تلاشی برای تعویق مذاکرات یا تعویق توافقات احتمالی، عملاً به معنای خالی کردن پشت تیم مذاکرهکننده ایران است.
امروز همگان باید بدانند که اگر غنیسازی ۶۰درصدی یا استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفتهتر در نطنز، پاسخی به خرابکاری و تروریسم هستهای رژیم صهیونیستی است، موفقیت ایران در مذاکرات برجامی و رفع تحریمها نیز به منزله شکست نتانیاهو و بنسلمان و منافقین است. این واقعیتی است که اتحاد و یکدستی و یک سخنی همه طرفها در داخل را ضروری میکند.
روزنامه شرق
رمضان ماه ایمان، انفاق و عبادت/محمدتقی فاضلمیبدی
آیینهایی که آدمیان به آن گرایش پیدا میکنند، مجموعهای از اعمال و اعتقادات است. انسان براساس اعتقادی که دارد، تکلیف خود را در این جهان تعیین میکند. دین اسلام دربردارنده گروهی از گزارههایی است که ایمان و عمل انسان را تعریف میکند. در قرآن چند آیه با این بیان آمده است: الذین یؤمنون بالغیب و یقیمون الصلوه و مما رزقناهم ینفقون (بقره ۳) یعنی ایمان، عبادت و انفاق را در کنار هم نهاده است. این سه مقوله مهم که ارکان دین را تشکیل میدهند، قابل تفکیک نیستند. در این آیه دو رابطه حیاتی تعریف شده؛ رابطه انسان با خداوند (عبادت) و رابطه انسان با انسان (انفاق). اگر یکی باشد و دیگری نباشد، نمیتوان آن را «دین» نامید. ماه مبارک رمضان تجلیگاه این دو نوع رابطه عبادت و انفاق است؛ و این ماه تنها ماه عبادت و ارتباط با خداوند نیست. اهمیت انفاق و اهتمام به امور مسلمین کمتر از دعا نیست. دعاهای این ماه معنای انساندوستی و حفظ کرامت انسان میدهد. «اللهم اغن کل فقیر، اللهم اکس کل عریان، اللهم اشبع کل جائع...». دغدغه انسان روزهدار باید برچیدن فقر از میان مردم، پوشاندن انسانها و رفع گرسنگی از جامعه است. جامعه یا مسلمانانی که در میان آنها فقر و ناداری و نابرابری وجود دارد و انسانها بهخاطر ناداری عزت و کرامت خود را گرو گذاشتهاند، رمضان در آن جامعه معنا نمیدهد. امام صادق در فلسفه روزه فرمودند: انما فرض الله الصیام لیستوی به الغنی و الفقیر؛ خداوند روزه را واجب کرده تا بدین وسیله دارا و ندار (غنی و فقیر) مساوی شوند. (من لا یحضره الفقیه، ج ۲ ص ۴۳، ح۱)غمگنانه باید گفت عبادات مسلمین بهطور غالب در ماه مبارک رمضان یکسویه شده و میلیونها انسان از فقر و ناداری رنج میبرند و تنها به ذکر دعاهایی که به معانی آن توجه نمیشود، اکتفا کردهاند. کسانی که همواره تأسف میخورند که مسجدها و اماکن مذهبی در شرایط کرونایی در این ماه نباید خلوت شود، آیا اندیشیدهاند که جامعه مسلمین به روح دین که از ارکان عمده آن انفاق و رفع فقر از جامعه است، نزدیکتر شده یا از آن فاصله گرفته است؟ مگر پیامبر (ص) نفرمودند: لو لا الخبز ما صمنا و لا صلینا و لا ادینا فرایضنا: خدایا اگر نان نباشد نمازی و روزهای در میان نیست و کسی فرایض الهی را انجام نمیدهد.
مرحوم شهید مطهری در باره توجه اسلام به نیازهای مادی میگوید: ما میبینیم که اسلام-شاید برخلاف همه مذاهب دیگر به نیازهای مادی به چشم حقارت نگاه نکرده، یعنی این را یک مسئله لازم شمرده، خیلی هم لازم شمرده. میبینیم که اولیای دین خیلی وقتها میگویند: اَللّهُمَّ اِنّی اَعوذُ بِکَ مِنَ الْفَقْرِ: خدایا ما از فقر به تو پناه میبریم. یا در نهج البلاغه هست که امیرالمؤمنین به پسرشان محمد بن حنفیه فرمودند: یا بُنَیَّ اِنّی اَخافُ عَلَیْکَ الْفَقْرَ فَاسْتَعِذْ بِاللّهِ مِنْهُ فَاِنَّ الْفَقْرَ مَنْقَصَةٌ لِلدّینِ مَدْهَشَةٌ لِلْعَقْلِ داعِیَةٌ لِلْمَقْتِ. به خدا پناه ببر از فقر که فقر نقص در دین است. مقصود از «نقص در دین است» این است که سبب میشود انسان در [انجام وظایف دینی کوتاهی کند. فقر موجب دشمنی و سرزنش میشود. اگر کسی فقیر شد]به حساب بیعرضگی و بیشخصیتیاش میگذارند، تحقیر و ملامتش میکنند، میگویند مردک بیعرضه را ببین، نمیتواند. (مجموعه آثار شهید مطهری. ج ۱۵، ص: ۸۵۵)
مسلمانان باید به ماه مبارک رمضان نگاه جامع داشته باشند و تمام ابعاد انسانی دین را در نظر بگیرند. اگر شاهد جامعهای باشیم که مردم بهخاطر نیازهای نخستین خود یا باید در صف بایستند یا دست نیاز به دیگری دراز کردهاند یا برای حفظ آبروی خود شبها در کنار فرزندان خود با جیب تهی به سر میبرند، روزه و عبادت چه معنایی خواهد داشت؟ مردمی که همواره شاهد تورم لجامگسخته و گرانشدن ساعت به ساعت نیازهای خود هستند، چگونه میتوانند دل در گرو عبادت داشته باشند. به قول مولانا: آدمی اول حریص نان بود/ زانکه قوت نان ستون جان بود/ مراد از نان در این بیت یا در روایتی که از پیامبر نقل شد، نیازهای عرفی آدمی است؛ و به قول سعدی:
غم فرزند و نان و جامه و قوت
بازت آرد ز سیر در ملکوت
همه روز اتفاق میسازم
که به شب با خدای پردازم
شب چو عقد نماز میبندم
چه خورد بامداد فرزندم
تأکید این مختصر نوشتار این است که حاکمان و دولتمردان بهویژه روحانیون به این دل خوش نداشته باشند که جامعه هرچه روزهدارتر باشد یا نمازخوان بیشتری داشته باشد، آن جامعه دینیتر است.
از نگاه اسلام و قرآن توجه به نیازهای مادی و جسمی انسان به اندازه توجه به نیازهای معنوی مهم است. آخرین سخن اینکه: همانطورکه اگر احتمال ضرر برای بدن از راه روزهگرفتن وجود داشته باشد، تکلیف ساقط یا روزهگرفتن حرام میشود، همچنین اگر احتمال دهیم حضور در مجالس و اماکن برای برگزاری دعا موجب ابتلای به کرونا میشود، چنین حضوری نیز حرام خواهد بود.
اخبار ویژه 26 فروردین ماه
روزنامه کیهان
کجای این کارنامه اقتصادی دولت افتخار دارد آقای نوبخت؟!
یک روزنامه اصلاحطلب حامی دولت ضمن انتقاد از برخی گزارشهای خلاف واقع دولتمردان نوشت: برخی مسئولان دولتی با نزدیک شدن به ایام انتخابات ۱۴۰۰، سخنانی را رودرروی خبرنگاران میگویند که مرغ پخته را هم به خنده وامیدارد.آفتاب یزد با اشاره به نمونه نوبخت مینویسد: اظهارات محمدباقر نوبخت معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه با واکنش شگفتانگیز کارشناسان اقتصادی مواجه شده است. آنجا که میگوید: رشد اقتصادی منفی را از سال ۹۲ تا ۹۷ مثبت کردیم و به گفته رئیسجمهوری اگر کارهای سنجیده سازمان برنامه و بودجه نبود، این آرامش را در کشور نداشتیم.
او در نشستی مجازی با معاونان و مدیران سازمان برنامه به مصداق ضربالمثل خود گویی و خود خندی گفت: در وضعیت تحریمی طی سالهای ۹۲ تا ۹۷ با حضور در مذاکرات مختلف و گسترش روابط بینالملل، توانستیم به رشد شتابان اقتصادی برسیم.
رضا محمدخانی، کارشناس اقتصادی در مورد این اظهارات و چرایی آن میگوید: وقتی آمارهای بینالمللی از رشد منفی اقتصادی ایران در سال جاری خورشیدی خبر میدهند و مرکز آمار کشور نیز ۱۴ اسفندماه با انتشار گزارشی از رشد منفی ۱/۲ درصدی اقتصاد کشور در ۹ ماهه ابتدایی سال ۹۹ خبر داده و صندوق بینالمللی پول نیز پیشبینی کرده که رشد اقتصادی ایران در سال جاری خورشیدی منفی ۵ درصد باشد؛ چگونه چنین ادعاهایی با آنچه توسط مردم در ماههای اخیر لمس شده همخوانی دارد؟
مگر آنکه منظور جناب رئیس سازمان برنامه و بودجه، رشدی اقتصادی باشد که تعریف آن مورد پذیرش آموزشهای آکادمیکی است که آن هم با واقعیتهای تورم دو رقمی و حتی در مصادیقی مانند مرغ و مسکن و... تجربه ۱۰۰ درصدی را به آنها چشانده است همخوانی ندارد! واقعیت امر آن چیزی است که مردم در وضعیت اشتغال و سفره خود مشاهده میکنند نه سخنان پرآب و تاب در توصیف آنچه در مدیریت آن کارنامه قابل دفاع و ذکری نداشته!
وی میگوید: «تمجید از رشد اقتصادی زمانی به کام مردم شیرین میآید که تورم حداقل قدرت خرید مردم را نگیرد، وگرنه گفتن اینکه رشد اقتصادی در مقطع زمانی ۹۲ تا ۹۷ مثبت بوده و توان دولت تدبیر و امید فلان میزان بوده، علاج درد این ماهها و سالها مردمی که مستحق این دردها نیستند، نیست. محمدخانی با بیان اینکه ارزیابی تطبیقی عملکرد دولت با اهداف برنامه توسعه، میزان موفقیت دولت را قابل سنجش مینماید، میگوید: در واقع شاخصهای مهمی مانند؛ نرخ رشد اقتصادی، افزایش تولید سرانه، افزایش در موجودی سرمایه، مهار نرخ تورم به عنوان شاخصهای توسعه و افزایش رفاه جامعه محسوب میشوند، نه اعلام یک عدد به عنوان رشد اقتصادی.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه سازمان برنامه و بودجه نیز رشد اقتصادی کشور در سال ۹۹ را منفی ۵ درصد پیشبینی کرده که در این صورت، متوسط نرخ رشد اقتصاد کشور طی ۷ سال نزدیک صفر خواهد شد، اظهار میدارد: «نکته ماندگار از کارنامه سازمان برنامه و بودجه دولت روحانی این خواهد بود که میانگین عملکرد دولت روحانی در شاخص رشد اقتصادی نسبت به هدف برنامه ۷۳ درصد کمتر و نسبت به دولت قبل نزدیک به ۵۰ درصد ضعیفتر است. بماند که بزرگترین ضربهای که دولت فارغ از شعارهای اینچنینی وارد کرده است ضربه به اعتماد قشر خاکستری جامعه بود. مردم ما در سال ۹۹ سرمایه خود را در بورس باختند تا وزیر اقتصاد همین دولت مورد فخر آقای نوبخت، به کسب درآمد ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی دولت از بازار سرمایه به خود ببالد.
شاخص تدبیر دولت را باید در بازار بورس دید
«وضعیت نابسامان بورس، شاخص تدبیر دولت» است. روزنامه وطن امروز ضمن انتشار این ارزیابی، درباره عملکرد دولت در مدیریت بازار بورس نوشت: سال ۹۹ به موازات آزاد شدن سهام عدالت بعد از ۱۴ سال و همچنین رشد بیرویه نرخ ارز، شاخص بورس هم رو به افزایش بود، به گونهای که شاخص کل به عنوان میانگین بازار از ۵۰۸ هزار واحد در ابتدای سال ۹۹ به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد در نیمه مرداد همان سال افزایش یافت و این باعث رویآوری عده زیادی از مردم به حضور در بورس شد و بعد از آن شاخص کل بورس مرتب کاهش یافت، به گونهای که در پایان سال شاخص کل بورس با رشد ۱۵۰ درصدی به حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد رسید. در این بین بسیاری از سهامداران حقیقی که اطلاعات زیادی از بازار نداشته و برخی از آنها حتی دست به اقدامات خطرناکی مانند فروش اموال و داراییهای مورد استفاده خود زده بودند، دچار زیان شدند.گذشته از تاثیر تجدید ارزیابیها در رشد شاخص بورس، نحوه مواجهه دولتمردان با تحولات این بازار هم عامل مهم دیگری در شدت گرفتن رشد بورس و حبابی شدن بازار بود. بسیاری از دولتمردان با اقدامات و اظهارات مختلف، زمینه را برای حضور هر چه بیشتر مردم در بازار سرمایه و تشدید تبعات مخرب حبابی شدن بازار سرمایه فراهم کردند. در رأس دولتمردانی که سیگنالهای رشد تضمینی شاخص کل به جامعه ارسال میکردند، حسن روحانی بود. رئیسدولت بارها با اظهارات خود، تلویحا پیام رشد شاخص و سودآوری بازار سرمایه را به جامعه ارسال و از این طریق، بسیاری از مردم را نسبت به کسب سود در بورس مطمئن کرد.
به عنوان مثال روحانی اردیبهشت سال گذشته با اشاره به وضعیت بازار سرمایه گفت: شما اگر ناراحت هستید راهحلش این است در گوشتان پنبه بگذارید و این حرفهای خوب را نشنوید. بورس ما خوب شده، عصبانی میشوند و میگویند در همه دنیا بورس به هم ریخته، چرا بورس ایران خوب است؟ این به خاطر تلاش همه شرکتها و فعالان اقتصادی و خوشبختانه عرضه کردن سهام شرکتهایی است که شرکتهای بزرگ هستند.
روحانی در اظهار نظر دیگری که بسیار جنجالبرانگیز شد، از مردم خواست همه چیز را به بورس بسپارند. وی پنجشنبه ۱۶ مرداد ۹۹ و درست یک هفته پیش از آغاز سقوط تاریخی بازار سرمایه گفت: با شرایطی که بورس دارد، صندوقهای ما میتواند فعالتر شود. با شرایطی که بورس نشان میدهد، اوضاع بهتر خواهد شد؛ مردم باید همه چیز را به بورس بسپارند.
رشد شاخص بورس در پی تجدید ارزیابیها از یک سو و تشویق دولتمردان به حضور مردم در بازار سرمایه از سوی دیگر، بخش قابل توجهی از مردم را مجاب به سرمایهگذاری در بورس کرد. در چنین شرایطی ورود حجم عظیمی از نقدینگی مردم به بازار سرمایه، عامل دیگری برای رشد شدید قیمت نمادهای بورسی شد. در نهایت رشد شاخص کل تا اواخر مردادماه سال ۹۹ ادامه یافت و پیش از آنکه شاخص کل به ارتفاع ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد برسد، سقوط سهمگین خود را آغاز کرد تا جایی که در ماههای پایانی سال گذشته رقم شاخص کل به کانال یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد هم سقوط کرد.
در حالی که بسیاری از سهامداران حقیقی شاهد نابود شدن سرمایه خود در بازار سرمایه بودند، دولت سود بسیار خوبی کسب کرد. صندوق پالایشی یکم که دولت در تابستان به سهامداران فروخت به زیاندهی رسید، اما دولت نقدینگی عظیمی نصیب خود کرد. طبق آمارهای رسمی، درآمد دولت از محل فروش صندوقهای سرمایهگذاری موسوم به ETF حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان و مالیات حاصل از نقل و انتقال سهام حدود ۱۷ هزار میلیارد تومان اعلام شده است. در واقع دولت با دعوت مردم به بورس و تحمیل زیان به آنها، بخش قابل توجهی از کسری بودجه خود را جبران کرد.
از ادعای ختم انقلاب تا جعل پشتوانه انقلابی برای نامزدها
روزنامه زنجیرهای غربگرا که چند سال قبل مدعی ختم انقلاب شد، حالا در حمایت از نامزدی افرادی مثل علی مطهری، سیدحسن خمینی و محسن هاشمی تیتر میزند «چهرههای انتخاباتی با پشتوانه انقلابی»! شرق در تیتر نخست خود مینویسد: یک ماه دیگر، ثبتنام برای سیزدهمین دوره ریاستجمهوری در وزارت کشور آغاز خواهد شد و مانند دورههای گذشته شخصیتهای سیاسی سرشناس و معروف تا چهرههای معمولی بخت خود را برای رسیدن به صندلی ریاست دولت در میدان پاستور آماده میکنند. در میان این افراد هستند، کسانی که بهواسطه رابطه نسبی با بزرگان انقلاب و سیاستمداران از چهرههای سرشناس محسوب میشوند و این پتانسیل را دارند (یا در خود میبینند) که راه پدران خود را بروند و مسئولیتی را بپذیرند.شرق درباره سوابق سیدحسن خمینی نوشت: درحالحاضر در میان خانواده بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، سیدحسن خمینی نوه امام، سیاسیترین شخصیت محسوب میشود. او که در آستانه ۵۰ سالگی قرار دارد، فرزند مرحوم سیداحمد خمینی است و تولیت مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام (ره) و حرم ایشان را بعد از پدر بر عهده دارد. سیدحسن مانند پدر در هیچ گروه و حزبی قرار نگرفته و تقریبا هیچ فعالیت اجرائی نیز نداشته، اما همیشه از حامیان اصلاحات بوده و از دولت حسن روحانی نیز حمایت کرده است. او البته در سال ۹۴ برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان رهبری ثبتنام کرد، اما، چون در امتحان اجتهاد شرکت نکرد، صلاحیتش از سوی شورای خبرگان احراز نشد.
شرق در ادامه علی مطهری و محسن و فائزه هاشمی را هم به اعتبار نسبت با شهید مطهری و مرحوم هاشمی رفسنجانی، چهرهای با «پشتوانه انقلابی» معرفی کرده است.
گزارش شرق در حالی است که همین روزنامه ۲۵ مرداد ۱۳۹۴، اهمیت هاشمی را در اعلام ختم دوره انقلاب خوانده و نوشته بود: «هاشمی که دو دوره رئیسجمهوری مقتدر بود، کارش به جایی کشید که در انتخابات مجلس بیم آن میرفت رای نیاورد و بالاخره در جایگاه آخر - نفر سیام در لیست نمایندگان تهران - قرار گرفت... او موسس اولین دولت پساانقلابی ایران است. او با نامگذاری دولتش - دولت سازندگی - به تلویح اعلام کرد که یک دوره تمام و دوره دیگری آغاز شده است. در آن زمان به جز هاشمی چه کسی میتوانست چنین موضعی - ختم دورهای و آغاز دورهای دیگر - را اینقدر صریح اعلام کند به عبارتی، هاشمی با رمز سازندگی، انقلابی در دل انقلاب سامان داد. پیامد جانبی این سیاست هاشمی، خواسته یا ناخواسته به کنار رفتن آدمهایی انجامید که آمادگی روحی یا استطاعت ورود به دوران تازه را نداشتند. پس به ناچار کنار رفته یا بازنشسته میشدند.
از همینجا واگرایی آغاز شد. قرائت هاشمی از آرمانهای انقلاب به نحوی بود که بسیاری را با چهرهای از انقلاب مواجه میکرد که هم غرابت داشت و هم دشوار بود. از این رو شکاف تاریخی به وجود آمد...، اما اهمیت هاشمی، نه در روانشناسی شخصیت سیاسی او، که در ایجاد شکاف بین دو دوره [انقلاب و پساانقلاب!]نهفته است. هاشمی هیچگاه از الفاظ و تعابیری دال بر «ما و دیگری» استفاده نمیکند، اما عملکرد و کارنامه سیاسیاش بر دورانی گواهی میدهد که تمایز میان «ما» و «آنها» نیروهای انقلابی را به دو طیف متفاوت تقسیم کرد و در این میان اگر سهمی به مخالفان داد، برای همراه کردن آنها بود که کارساز نیفتاد». یادآور میشود شرق همان روزنامهای است که تیتر زد «امضای کری تضمین است»، اما بعدها مدیر آن اعتراف کرد برای جا انداختن برجام، مجبور به اغراق و دروغ و بزک آن شدهاند.
انتقاد آفتاب یزد از خبرهای غیرواقعی که روحانی میدهد
یک روزنامه اصلاحطلب حامی دولت میگوید: روحانی عادت دارد بدون هماهنگی درباره مسائل اقتصادی سخن بگوید. آفتاب یزد در گزارشی نوشت: ۲۴ دیماه ۹۹، در جلسه هیئت دولت، حسن روحانی با بیان اینکه قیمت فعلی دلار واقعی نیست اعلام کرد، اگر منابع بلوکه شده ایران در کرهجنوبی در اختیار بانک مرکزی قرار بگیرد، قیمت دلار در آینده وضعیت بسیار بهتری خواهد داشت.» بسیاری از رسانهها در همان زمان با تاکید نوشتند: «مقامات ایرانی بارها درباره آزادسازی منابع ارزی ایران در کره جنوبی و دیگر کشورها وعده دادهاند، اما هیچگاه این وعدهها عملی نشده است.» بعد از توقیف نفتکش کره جنوبی، خبرگزاری یونهاپ اعلام کرد کل منابع ارزی بلوکهشده ایران در کره جنوبی، حدود ۱۰ تریلیون وون یعنی ۹/۲ میلیارد دلار است.۲۱ دیماه ۹۹، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی عنوان کرد: «در یک سال و نیم اخیر کرهایها بارها نامهنگاری و اعلام کردهاند که مشکل را امروز، فردا و یا یک ماه دیگر حل میکنند، اما تاکنون این مشکل حل نشده است.» همتی گفته بود: قضیه منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی با ۲۰ یا ۵۰ میلیون دلار حل نمیشود و طلب ما ۷ میلیارد دلار است که چند سال است در این کشور بلوکه شده است.
آفتاب یزد میافزاید: با این توصیفات باید گفت: بحث ربط دادن سقوط آزاد نرخ دلار تا کانال ۱۵ هزار تومان به منابع مالی بلوکهشده در کرهجنوبی میتواند مصداق بارز «شمع ریخته نذر امامزاده کردن است» تلقی شود. میثم رادپور کارشناس اقتصادی میگوید: «حسن روحانی عادت دارد بدون هماهنگی با وزرا و معاونان خود، ادعاهایی بعضاً بدون پشتوانه و بیپایه را تحویل افکار عمومی بدهد!»
میثم رادپور، کارشناس بازار ارز با تاکید بر این مسئله که «استقلال بانک مرکزی یک شعار نخنما شده است» و «برخی حرفهای روحانی در جلسات هیئت دولت برای اولین بار به گوش وزرا و مسئولان دستگاهها میخورد همانگونه که ما نیز دفعتاً با آن مواجه میشویم!» ادامه میدهد: «شاید شما انتظار داشتید وقتی حسن روحانی از ارز ۱۵ هزار تومانی میگوید، برای تنویر افکار عمومی توضیحاتی بدهد که باید گفت؛ اولا و شاید همتی خود نیز دلار ۱۵هزارتومانی را همچون من و شما در همان جلسه شنیده باشد مضافاً این که کاری هم از دستش بر نمیآید، چون چیزی و اختیاری دست او نیست»
وی ادامه میدهد: «احمدینژاد دولت را با دلار نزدیک به ۴۰۰۰هزار تومان تحویل داد که اندکی بعد این دلار شروع به افزایش قیمت کرد. یکی از مواردی که پذیرش کاهش شدید نرخ ارز را دشوار میکند آن هم در شرایطی که در آن به سر میبریم، امضاء برجام است که در نهایت توانست ۳۰۰ یا ۴۰۰ تومان از نرخ ارز بکاهد یعنی آزادسازی منابع مالی بلوکه شده از رخداد برجام نیز بزرگتر است؟!» یادآور میشود نرخ دلار در پسابرجام، تا ۸ برابر افزایش یافت.
روزنامه وطن امروز
در نظام اسلامی نباید هیچ گونه فاصلهای میان کارگزار و مردم باشد
رئیس مجلس با بیان اینکه در نظام اسلامی نباید هیچ گونه فاصلهای میان کارگزار و مردم باشد، گفت: حتی به دلایلی همچون آسیب دیدن از مسائلی همچون کرونا و در خطر بودن جان نیز نمیتوان از مردم فاصله گرفت، اما متاسفانه ما از این نوع نگاه فاصله گرفتهایم. محمدباقر قالیباف در دیدار مدیران کل بخشهای مختلف مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایجاد رقابت و تلاش جمعی و تحول ضروری است، گفت: در غیر این صورت روزمرگی همچون خاک مردهای بر ما پاشیده میشود و گویی بود و نبود ما فرقی ندارد و احساس بیهویتی خواهیم کرد، لذا هدف و فلسفه برگزاری این جلسات ایجاد ارتباط بیشتر و برادری و انس و الفت باشد.وی با بیان اینکه در نظام اسلامی هیچ گونه حجاب و فاصلهای میان کارگزار و مردم نباید وجود داشته باشد، گفت: حتی به دلایلی همچون بیماری کرونا و در خطر بودن جان نیز نمیتوان از مردم فاصله گرفت، اما متاسفانه ما از این فضاها فاصله گرفتهایم. قالیباف در ادامه با یادآوری روزهای جنگ تحمیلی، گفت: شاید چنین فضاهایی از نظر بسیاری از مدیران رویایی به نظر آید، اما ما نبود این فاصلهها را در ایام جنگ تحمیلی به کرات دیده و تجربه کردهایم، بنابراین باید گفت پشت خاکریزها، نماد و مصداقی از اخوت، برادری و همراهی رزمندگان و جانبرکفان وطن بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی نسبت به ضرورت اعتماد مدیران و مسؤولان به یکدیگر همچون زمان جنگ تحمیلی تاکید کرد و گفت: آن زمان در مخیله کسی خطور نمیکرد که مثلا برادری که در جبهه صحبت میکرد، قصد و هدفش مسائل دیگری است، اما این روزها چنین نیست. وی بیان کرد: بهتر است در روزهای معنوی ماه مبارک رمضان از خدا بخواهیم این نوع باورها را در ما بپروراند و وجدانمان همیشه بیدار باشد، همچنین هیچگاه در زندگی خود به دنبال مکر برای دیگران نباشیم، بلکه کار خود را با سیاست، دقت، ایمان، وجدان و تلاش انجام دهیم، حتی اگر طرف مقابل هر کاری انجام دهد، بدانیم که «وَاللَّهُ خَیرُ الماکِرینَ»؛ بنابراین همه مسائل را باید به خدا سپرد، چراکه اگر رابطه خود را با خدا درست کنیم، خدا رابطهمان را با مردم، درست خواهد کرد.
به جای تقابل با دیگر نیروهای انقلابی از مواضع خوب آنها حمایت کنید
عضو شورای عالی امنیت ملی در نشست با جمعی از فعالان سیاسی و فرهنگی گفت: در انتخابات باید ببینیم چه کنیم که آنچه پیش میآید در شأن انقلاب و مردم باشد و پیشامدهای مثبتی داشته و کشور روزبهروز شاهد تحولات مثبت باشد. سعید جلیلی ادامه داد: این کار در خلأ صورت نمیگیرد. ما در فضای سیاسی- اجتماعی هستیم و مخاطب هم تودههای مردم هستند. در اینجا مهم است که اذهان مردم معطوف به چه موضوعاتی شود. برآیند همه اینها نیز نتیجه انتخابات را تشکیل میدهد.وی با بیان اینکه در این مرحله، فعالیتها گفتمانی است نه تبلیغ روی یک فرد، گفت: در این مقطع تبلیغ روی فرد نه جواب میدهد نه درست است. تبلیغات هم طبق قانون زمان خودش را دارد و با اقتضائات خودش باید انجام شود. جلیلی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر دوری از تقابلهای درونگفتمان انقلاب گفت: هر چه جبهه انقلاب را با توجه به ارزشها و آرمانهای آن گسترده کنید، مطلوب است. چون در یک هماوردی قرار داریم که القا میشود فکر انقلابی جواب نمیدهد. وی تصریح کرد: اینجا اگر دیدیم نکته و بحثی را غفلت کردهایم و فرد دیگری به آن پرداخته است، باید از آن حمایت کنیم و هر کس مباحث خوبی را در پاسخ به مسائل کشور مطرح میکند، باید به او کمک و مطالب او را بازنشر کنید؛ نهتنها با نیروهای جبهه انقلاب تقابل نکنید، بلکه از اقدامات و مواضع خوب آنها استقبال و حمایت کنید.
تجهیز پهپادهای ارتش به موشکهای نقطهزن
امیر سرتیپ دوم حسننژاد از هدفگذاری گروه پهپاد حضرت، ولی عصر (عج) نزاجا جهت تولید انواع شبیهسازهای پهپادی در سال جاری خبر داد. فرمانده گروه پهپاد حضرت ولیعصر (عج) نیروی زمینی ارتش در نشستی خبری به مناسبت ۲۹ فروردین روز گرامیداشت حماسهسازان نیروی زمینی ارتش، اظهار داشت: پهپادها نتیجه علم، پژوهش و تفکر بومی ارتش و نیروهای مسلح ما هستند؛ این علم در کشور ما نهادینه شده و خروجی این علم و فناوری ظهور قدرت پهپادی در آجا (ارتش جمهوری اسلامی ایران) و نزاجا در زمان تحریمها بوده است.زمانی که تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت، در همین فضا پهپاد ارتش نزاجا نیز شکل گرفت. وی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره تنوع پهپادهای مورد استفاده در گروه پهپادی ارتش بیان کرد: ما دارای پرندههای مراقبتی، شناسایی و رزمی هستیم که پرندههای رزمی نیز در ۲ نوع نقطهزن (مجهز به موشک) و انفجاری هستند. همچنین به دنبال ایجاد سامانههای فاوایی و سامانههای جنگال هستیم. حسننژاد با تأکید بر اینکه پرندههای ما باید چندمنظوره باشند، ادامه داد: امروز پهپادها باید بتوانند همزمان عملیاتهای شناسایی، مراقبت و انهدام هدف و همچنین ارزیابی عملیات را انجام دهند و نیروی زمینی نیز به دنبال تجهیز سامانههای پهپادی خود به پرندههای چندمنظوره است.
لزوم هوشمندی در وین همانند هوشیاری در نطنز
به اقدامات خرابکارانه رژیم صهیونیستی در تاسیسات هستهای نطنز واکنش نشان داد. علی باقریکنی، دبیرستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران در صفحه شخصی خود در توئیتر در واکنش به حملات نطنز، نوشت: «آمریکا با ابزار «تهدید»، «تحریم»، «تزویر» و «تخریب» تلاش میکند حق ملت ایران را در دستیابی به پیشرفت هستهای سلب کند. هوشیاری در نطنز، «ترفند تخریب» صهیونیستها را خنثی و «هوشمندی در وین»، «تیغ تزویر» آمریکاییها را کند خواهد کرد».روزنامه خراسان
۲ درخواست برای فروش املاک خارجی متعلق به ایران
پس از آن که یک مسئول ارشد اجرایی با ارسال ابلاغیهای در روزهای پایانی سال گذشته، مجوز فروش زمین متعلق به سفارت ایران در شهر آنکارا به مساحت ۹۵۵ مترمربع را خطاب به وزارت خارجه صادر کرد، درخواستهایی برای فروش زمین متعلق به جمهوری اسلامی ایران در شهر کربلای معلی و اقامتگاه سابق سفارت ایران در یکی از شهرهای کشور استرالیا نیز به دولت دریافت شده است تا برای واگذاری آنها پس از صدور مجوز قانونی اقدام شود.روزنامه ایران
تأکید بر پاکسازی امنیتی پس از حادثه نطنز
خبر اول اینکه، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام حادثه نطنز را رخدادی حیثیتی برای کشور قلمداد کرد و رخ دادن سه حادثه امنیتی در کمتر از یک سال را نشانه شدت یافتن آلودگی امنیتی کشور دانست. به گزارش مهر، محسن رضایی با تأکید بر ضرورت انجام سالم سازی و پاکسازی نهادهای امنیتی کشور، گفت: معمولاً در دنیا هم چنین قاعدهای وجود دارد که هر ۱۰ سال، ۲۰ سال کل سیستم را پاکسازی امنیتی میکنند و نوعی سالمسازی امنیتی به وجود میآورند. ما مدتها است که این کار را نکردهایم و شاید ۳۰ سال گذشته است و این سالمسازی امنیتی به وجود نیامده است. وی در این باره افزود: قبل از این، اسناد به کلی سری هستهای ما سرقت شده است و قبل از آن چند ریز پرنده مشکوک آمدند و کارهایی انجام دادند. پس معلوم است آلودگی امنیتی پیدا کردهایم و سالمسازی امنیتی باید یکی از برنامههای مهم دولت آینده باشد که آن را در تمام ردهها، وزارتخانهها و جاهای حساس انجام دهد و این موارد مشکوکی که وجود دارد و منابع نفوذی احتمالی را پاکسازی کند.ادعای شریعتمداری درباره ارتباط حمله به نطنز با ادامه مذاکرات وین
خبر دیگر اینکه، برخلاف تحلیل غالب که هدف از خرابکاری اخیر در تأسیسات نطنز اخلال در مذاکرات وین بوده است، حسین شریعتمداری مدعی شد: «شواهد بسیاری حاکی از آن است که این خرابکاری با هدف ادامه روال کنونی مذاکرات در وین صورت گرفته است و نه اخلال و یا مخالفت با آن!» به گزارش انتخاب، مدیرمسئول روزنامه کیهان با این استدلال که اگر رژیم صهیونیستی دست به عملیات تخریبی میزد نشانه آن بود که روند امور را به نفع خود نمیداند و از این روی به اقدام تروریستی روی آورده است، افزود: «حریف احساس میکند که ورق به نفع او در حال رقمخوردن است، بنابراین برای تشویق ایران به ادامه این مسیر انحرافی باید دست به اقدامی بزند که انگار از روال کنونی مذاکرات ناراضی است! و این توهم را به طرف مقابل، یعنی جمهوری اسلامی ایران القا کند که ادامه کنونی مذاکرات را به نفع خود نمیداند! عملیات تروریستی و تخریبی رژیم صهیونیستی در نطنز با این انگیزه صورت گرفته است.»واکنش دفتر احمدینژاد به اظهارات فائزه هاشمی
شنیدیم که، دفتر محمود احمدینژاد با صدور اطلاعیهای، اظهارات فائزه هاشمی رفسنجانی را تکذیب کرد. به گزارش خبرآنلاین، فائزه هاشمی شب گذشته در یک گفتوگوی طولانی در شبکه اجتماعی کلاب هاوس گفته بود: «احمدینژاد به من پیشنهاد معاون اولی برای انتخابات ۱۴۰۰ داد. من قبول نکردم، چون سال ۸۸ را نمیتوانم فراموش کنم. درخواست ائتلاف داد، اما قبول نکردم.»تکذیب کاندیداتوری عضو هیأت رئیسه مجلس
دست آخر اینکه، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی کاندیداتوریاش در انتخابات ریاست جمهوری را تکذیب کرد. به گزارش ایلنا، احمد امیرآبادی فراهانی که چند روز پیش به استناد متن استعفایش از هیأت اجرایی انتخابات، خبر کاندیداتوریاش اعلام شده بود، در صفحه توئیترش نوشت: «چون قصد فعالیتهای انتخاباتی و کمک به جبهه انقلاب را دارم برای رعایت قانون، از هیأت اجرایی انتخابات ریاست جمهوری استعفا دادم و از مردم درخواست حضور باشکوه و سرنوشتساز در انتخابات ۱۴۰۰را دارم. اعلام کاندیداتوری برداشت برخی رسانهها از استعفا بوده است که به نوبه خود عذر میخواهم.»روزنامه شرق
بزرگترین رزمایش جنگ سایبری جهان
متخصصان نظامی حوزه امنیت سایبری قرار است در بزرگترین رزمایش جنگ سایبری برگزارشده تاکنون در جهان تحت نظارت ائتلاف ناتو شرکت کنند؛ رزمایشی که با محوریت حمله به یک کشور تخیلی عضو ناتو با نام کشور «بریلیا» روز گذشته شروع شد.وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا
سنای آمریکا وندی شرمن، نامزد پیشنهادی جو بایدن برای معاونت وزارت خارجه آمریکا را تأیید کرد. به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، ۵۶ سناتور از وندی شرمن برای این سمت حمایت کردند و ۴۲ سناتور نیز به او رأی مخالف دادند. در این رأیگیری چند سناتور جمهوریخواه با شکستن مرزهای حزبی به نفع شرمن رأی دادند.حمایت تمام قد مسکو از حریری
سعد حریری، نخستوزیر مکلف لبنان، در سفری رسمی به دعوت روسیه، وارد مسکو شد تا در این سفر پرونده ترسیم مرزها با سوریه و اسرائیل را مطرح کند. در بیانیه دفتر نخستوزیر روسیه آمده است که رئیسجمهوری روسیه با «نخستوزیر لبنان» بحث و تبادلنظر خواهد کرد. از زمان انتخاب حریری برای تشکیل دولت جدید لبنان، این دومین بار است که مقامات روسیه او را نخستوزیر میخوانند.سفر هیئت غیررسمی آمریکا به تایوان
هیئتی غیررسمی به درخواست رئیسجمهوری آمریکا عازم تایوان شد؛ اقدامی که به گفته یکی از مقامات کاخ سفید «علامتی شخصی» از تعهد رئیسجمهوری آمریکا به تایوان و دموکراسیاش است. سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: از آمریکا میخواهیم تا از ارسال سیگنالهای اشتباه به نیروهای حامی استقلال تایوان خودداری کند. اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}